27.11.2023

Екологічна ціна модної індустрії

Попри те що суспільство почало більше усвідомлювати серйозність кліматичних змін і багато брендів роблять різноманітні кроки, аби знизити негативний вплив на навколишнє середовище, мода залишається однією з найбільших індустрій, що забруднюють планету. Саме тому важливо слідкувати за тенденціями сталого розвитку та адаптуватися до змін, які підуть на користь Землі.

Вплив моди на навколишнє середовище

Модна індустрія продукує 10% викидів парникових газів, а також споживає більше енергії, ніж авіаційний і морський сектори, разом узяті.Індустрія моди споживає неймовірну кількість води — приблизно 93 мільярди кубічних метрів щороку.20% світових стічних вод забруднені токсичними хімікатами від фарбування текстилю.Щороку утворюється приблизно 92 мільйони тонн відходів, пов’язаних з одягом, що своєю чергою утворює півмільйона тонн мікропластику.Бавовна — особливо “спраглий” матеріал. Наприклад, для виготовлення одного кілограму бавовни, що використовується для виготовлення пари джинсів, потрібно витратити від 7500 до 10 000 літрів води — стільки, скільки людина випила б за 10 років. Для виробництва бавовни також потрібні пестициди, які забруднюють ґрунт.

Процес фарбування тканин, у якому використовуються токсичні хімікати, є причиною 17–20% світового промислового забруднення води. У воді, яка використовується для фарбування текстилю, виявлено 72 токсичні хімікати.Згідно з дослідженням MacArthur Foundation, індустрія моди щорічно викидає 1,2 мільйона метричних тонн CO2. У 2018 році це призвело до більших викидів парникових газів, ніж вуглецю, виробленого Францією, Німеччиною та Великою Британією, разом узятими.Поліестер, який фактично є пластиком, виготовленим з викопного палива, використовується для виготовлення приблизно 65 відсотків усього одягу.

Що може зробити кожен із нас

Споживач є ключем до сталого розвитку моди. Якщо ми хочемо, щоб індустрія моди запровадила більш екологічні практики, то як покупці маємо дбати про те, як виготовляється одяг і звідки він походить, і демонструвати це занепокоєння через те, що ми купуємо. Тоді й відреагує ринок.

Ось кілька порад, як бути відповідальним споживачем:

  • купуйте лише те, що вам потрібно;навчіться купувати та інвестувати в якісний одяг;
  • вибирайте одяг з натуральних матеріалів;
  • вибирайте одяг, який зможе стати позачасовим доповненням до вашого гардероба;

бережіть одяг: періть речі рідше, ремонтуйте їх, щоб вони довго служили;купуйте одяг в екологічно чистих брендів із прозорими ланцюжками постачання;купуйте секондхенд або вінтаж, продавайте свій старий чи непотрібний одяг, передайте його тому, хто буде його носити.